Saját üzemeltetésű webáruház

A nyílt forráskódú, ingyenes webáruház motorok széles körben elterjedtek és jól személyre szabhatók.

Gondolhatná az ember:
Csak feldobok egy OpenCart-ot , vagy a wordpress oldalamra egy woocommerce kiegészítőt és a webshop téma meg is van oldva.
Miért fizetnék a webshop bérlésért, ha van ingyen is?

Tényleg ingyen van?
Egy opensource (nyílt forráskódú) webáruház motor tényleg ingyen van. De ahhoz, hogy használható legyen, egy nagyobb rendszer részészévé kell válnia.
Ha végtelen idő áll rendelkezésre a rendszer apró részleteinek összehangolására, tesztelésére, akkor remek időtöltés lehet ezzel bíbelődni. Egy két év alatt kiforrja magát a dolog és utána el is lehet kezdeni a valódi értékesítést.

Miért mondom ezt?
Egy internetes áruház a levegőben sajnos nem áll meg, azt valahol tárolni kell, valamilyen gépnek futtatnia kell.
“Simán fel lehet rakni arra szerverre amin a céges weboldal is fut.”


Néhány ezer forint évente és minden jó. Ugye?

Hát nem.

Egy egyszerű céges weboldal bemutatkozásokkal, elérhetőségekkel, pár képpel tényleg nem terheli szét egy ilyen szervert.
A néhány ezer forintos éves díjból viszont következtethetünk arra, hogy amit cserébe kapunk, az nem egy szuperszámítógép lesz.

A leggyakoribb üzemeltetési forma ami egyszerű weboldalak számára még jó is lehet,
az a Shared hosting.

A shared hosting attól olcsó, hogy egy gépen (szerveren) több ügyfél weboldala fut egyszerre, közösen használva annak erőforrásait.
Tegyük fel ,hogy egy shared hosting szerveren van 10 weboldal, ebből egy a mienk. Ha bármelyik weboldalt sokan nézik az leterheli az egész gépet, megeszi az erőforrást, ezért a többi 9-nek is lelassul vagy elérhetetlenné válik a weboldala.

Ehhez még csak nem is szükséges , hogy rengetegen nézzenek egy weboldalt. Elég ha egy-egy “lakótárs” webshopja egyszerre több al oldalt tartalmaz.

A google és a hasonló keresőoldalak úgy működnek , hogy folyamatosan pásztázzák az internetet és minden weboldal minden apró részét megnyitogatják. Bizonyos időközönként pedig újra kezdik. Ezt hívják Crawling -nak. A programot ami a megnyitogatást végzi úgy hívják: crawler.

Ebben a pillanatban, ezt az oldalt is rengeteg crawler pásztázza. A nagyobb keresőoldalak figyelembe veszik ha a weboldalunk forráskódjában jelezzük , hogy ne , vagy csak alacsony intenzitással nyitogassanak minket. De a legtöbb ilyen crawler-t ez nem érdekli.

Ha a egy egyszerű 10 oldalas weboldalt 10 crawler pásztáz egy időben, akkor máris 100 oldalmegnyitásnál tartunk másodpercenként. És ezek még nem is igazi emberek. Ezért szaggat, ezért lassú a pár ezer forintos tárhely az idő nagy részében.
Egy webáruház esetén az oldalak száma minden termékkel fokozatosan növekszik.
Így a szerverre nehezedő terhelés is.
Arról nem is beszélve , hogy mi van ha a szerveren lévő másik 9 ügyfél is nagyobb webáruházat futtat?

Biztos van jobb megoldás is, még ha kicsit drágább is. Nem?

De.

A legjobb megoldás a saját szerver lenne. Viszont ez a leg költségesebb is. A kérdés az, hogy szükséges-e annyira egyedi megoldás a webáruházunkhoz, hogy ehhez vegyünk egy szervert , béreljünk egy helyet egy szerverteremben és mindezt valakivel menedzseltessük.
Az esetek nagy részében nem ez a helyzet.

A shared hoszting és a saját szerver között még ott van a VPS (Virtual Private Server) mint megoldás. Ez már havonta kerül minimum annyiba mint a shared hosting évente, de kevésbé is van kiszolgáltatva az internet viharainak.

Ez majdnem olyan mint a shared hosting. Azzal a nagy különbséggel, hogy itt minden ügyfél saját szeletet és mindig ugyanakkorát kap a közös szerver erőforrásaiból.
Így ha az egy szerveren lévő 9 másik ügyfél weboldala, webshopja le van terhelve, az nem befolyásolja a mi webshopunk gyorsaságát, vagy elérhetőségét.
VPS esetén nem csak az erőforrás dedikált, hanem mivel egy saját virtuális rendszert kapunk még a beállításaink is érintetlenek maradnak.
A küldött e-mailek sem mennek Spam mappába mert egy másik “lakó” besározta a közös ip címet. A virtuális szerverhez általában saját ip cím jár.

VPS esetén , mivel egy külön rendszerről beszélünk, kell valaki aki a beállítást, frissítést , hibaelhárítást , biztonságot intézi.
A szolgáltató általában külön óradíjért tud technikai segítséget nyújtani ezekhez a feladatokhoz.

Minek szenvednék saját szerverrel, meg VPS-el amikor ott van a csodálatos FELHŐ ?

A felhő sok szempontból tényleg zseniális megoldás.

Az alapcsomagok nem sokkal drágábbak mint egy hasonló képességű VPS esetén.
Beállítható, hogy a szerverünk nagyobb terhelés esetén több erőforrást kapjon.
A rendelkezésre állás kiváló.
Az elérési sebességek csodásak.
A biztonság magas és a kétfaktoros azonosítás is könnyedén bekapcsolható.

Ezzel mi lehet a gond? Röviden, a forgalmi díjas internet.
Amíg a legtöbb szerver megoldás esetében alapból korlátlan adatforgalmat kapunk, addig a felhőszolgáltatók szépen írogatják az adatforgalmat aminek meg is kérik az árát. A gigánkénti pár centes forgalmi díjból a crawlerek, elég szép összeget össze tudnak hozni egy hónapban. Mindezt az alapdíjon felül.
Még mindig igazi látogatók nélkül. Ja és a terhelés függő erőforrás növelés-t is felszámolják.

A felhőben is egy virtuális szervert kell menedzselnünk, ezért itt is szükség van valakire aki a szervert létrehozza beállítja , kezeli, javítja.
A belső biztonságot itt is nekünk kell intézni.

És még a webshop vevőbát beállításairól szó sem esett.

Mindeközben:
mennyi vásárlót veszítesz a lassú oldalbetöltések miatt?
mennyi visszatérő vásárló bizalmát veszted el a leállások miatt?
mennyi pénzt locsolsz reklámokra amik egy nem működő oldalra vonzzák a vásárlókat?

Az ingyenes webáruház motor tényleg ingyen van. A teljes rendszer és az ahhoz vezető út nagyon nem.

Ha még nem vagy szerver guru akkor egy-két év alatt eljuthatsz egy stabil alapig.
Oda ahonnan a konkurencia indult reggel, egy bérelt webáruházzal.